Η ταξινόμηση της φωτογραφίας σε είδη ή κατηγορίες είναι αρκετά συνηθισμένη και συνήθως η πρακτική αυτή υπαγορεύει και το πως πρέπει να ειδωθεί από τον θεατή.
Αν υποθέσουμε πως οι περισσότεροι από τους ενασχολούμενους με τη φωτογραφία καταλαβαίνουν σε τι αναφέρεται ο όρος street photography (φωτογραφία δρόμου), εντούτοις, ο όρος urban photography (αστική φωτογραφία) συνήθως προκαλεί σύγχυση.

Η σύγχρονη πόλη δημιουργεί συνεχώς νέες προκλήσεις και πάντα απαιτεί από τον φωτογράφο νέους τρόπους σκέψης και προσέγγισης. Η πόλη είναι ένα πεδίο συνεχούς ροής, μετακίνησης και αλλαγών. Όλα αλλάζουν, μερικές φορές μπροστά στα μάτια μας και μερικές άλλες σχεδόν ανεπαίσθητα με την πάροδο του χρόνου.

Όλο και περισσότερο, ζούμε και κινούμαστε στην πόλη. Την φωτογραφίζουμε ταυτόχρονα, μέσα και πέρα από γειτονιές, χώρους εργασίας ή διαβίωσης, κουλτούρες ή ταυτότητες. Αντιλαμβανόμαστε αυτόν τον «κόσμο» κυρίως μέσα από τις εμπειρίες μας ως κάτοικοι του αστικού περιβάλλοντος. Η επίδραση του περιβάλλοντος στον φωτογράφο διαμορφώνει το έργο του, αλλά και την εικόνα που ο ίδιος έχει για την πόλη. Με ποιό τρόπο η πόλη «επεμβαίνει» στις φωτογραφίες μας; Πώς μπορούμε να αντιληφθούμε αυτές τις εμπειρίες, και να τις αποδώσουμε φωτογραφικά; Φωτογραφίζοντας στην πόλη, οι δυνατότητες και οι προκλήσεις που παρουσιάζονται επαναπροσδιορίζουν το πώς αντιλαμβανόμαστε τις μεταβαλλόμενες όψεις της καθημερινής αστικής ζωής και τη δική μας φωτογραφία.

Κυριακή 12 Μαρτίου 2017| 17:00 – 19:00 | ΑΙΘΟΥΣΑ B’ 

Εισηγητής: Παναγιώτης Κασίμης

Τιμή: 20,00€| Δώρο το μονοθεματικό τεύχος ‘’Φωτογραφία Δρόμου’’ αξίας 6,90 ευρώ

Για κρατήσεις θέσεων εδώ

Περισσότερα για τον εισηγητή

Ο Παναγιώτης Κασίμης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Τα πρώτα του βήματα στη φωτογραφία ξεκίνησαν στο Βερολίνο και την Αθήνα, και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Royal College of Arts στο Λονδίνο. Έχει εκθέσει ατομικά στο Centro Luigi Di Sarro (Ρώμη, 2014), στον Χώρο Τέχνης Δημητρακόπουλου (Πάρος, 2014), στην Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων (2009), στο Juneau της Αλάσκα (2005), στην Αθήνα (2009, 2001, 1998) και στην Ολλανδία (Eindhoven, 1997). Παράλληλα, από το 1991 έως σήμερα έλαβε μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Αθήνα και το Λονδίνο. Το 2001, μαζί με οκτώ φίλους και μαθητές, ίδρυσε τον Φωτογραφικό Σύλλογο Εννέα. Έχει διοργανώσει και διδάξει σεμινάρια και workshops φωτογραφίας για ενηλίκους, (Αμερικάνική Πρεσβεία στην Αθήνα-2014, Ιστορικό Αρχείο Εθνικής Τράπεζας-2013, PhotOrion, Ρόδος-2012 – Deutsche Telekom, Πύλος-2011), και για παιδιά (1ο Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο Αθήνας-2014, Kids & Family Festival, Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων-2009).

Έχει διδάξει φωτογραφία στην ομάδα «Διάθλαση» του Δήμου Δάφνης και στην Ιόνιο Σχολή. Το πρώτο του βιβλίο, αποτέλεσμα της δουλειάς του στην Λατινική Αμερική, εκδόθηκε το 2009 από τον εκδοτικό οίκο Ambious της Washington, με τίτλο Days away. Το 2013 ίδρυσε το Κέντρο Δημιουργικής Φωτογραφίας, όπου διδάσκει ως σήμερα. Το 2014 εκδόθηκε το δεύτερο βιβλίο του με τίτλο «Αστικά Ημερολόγια», με πρόλογο από τον Larry Fink.

 

Πληροφορίες – Eγγραφές: [email protected] – 210 8541400[/fusion_text]