Περί οπτικής θεώρησης της πραγματικότητας, φωτογραφικής πρακτικής, και της θέσης του φωτογράφου απέναντι στο θέμα και τη φωτογραφία.

Η φωτογραφία, αρχικά θεωρήθηκε ένας τρόπος για να αποδοθεί αντικειμενικά η πραγματικότητα, εντελώς ανέγγιχτη από την παρέμβαση του φωτογράφου. Αργότερα έγινε σαφές πως, ιδιαίτερα ως μορφή τέχνης, η φωτογραφία χρησιμοποιεί την πραγματικότητα προκειμένου να αποκαλύψει «αλήθειες» μη ορατές με άμεσο τρόπο. Ως φωτογράφοι, αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο μέσα από το viewfinder μας. Μέσω της εκπαίδευσης, έχουμε συνηθίσει να «μεταφράζουμε» τη ζωή γύρω μας σε γραμμές, όγκους, υφές, φωτεινά και σκιερά, και επεμβαίνουμε στις εικόνες μας με διάφορους τρόπους. Από την επιλογή του θέματος μέχρι το πως θα μοιάζει η τελική, τυπωμένη φωτογραφία, που προκύπτει μέσω της επεξεργασίας στον σκοτεινό θάλαμο ή τον υπολογιστή.

Αυτή η διαδικασία φέρνει στο φως αρκετές ερωτήσεις σχετικά με τη φύση του βλέπειν.
Η διαμορφωμένη οπτική αντίληψή του φωτογράφου θα πρέπει να του επιτρέπει να «διαχειρίζεται» την πραγματικότητα, έτσι ώστε να την μεταμορφώσει σε φωτογραφία. Συνεπώς, ο φωτογράφος χρειάζεται μια ιδιαίτερη οπτική παιδεία, διαφορετική από τα άλλα μέσα. Ποιά χαρακτηριστικά, ποιές ιδιότητες του ορατού κόσμου μπορεί να χρησιμοποιήσει, και με ποιόν τρόπο; Η φωτογραφική γλώσσα έχει τους δικούς της κανόνες, και όπως κάθε γλώσσα, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ένα ποίημα ή μια φλυαρία. Είναι η γλώσσα την οποία, ως φωτογράφοι οφείλουμε να γνωρίζουμε ώστε ο φωτογραφικός μας λόγος να μην είναι άναρθρος, αλλά σαφής.

Σάββατο 11 Μαρτίου 2017| 17:00 – 19:00 | ΑΙΘΟΥΣΑ B’

Εισηγητής: Παναγιώτης Κασίμης

Τιμή: 20,00€| Δώρο το μονοθεματικό τεύχος ‘’Φωτογραφία Δρόμου’’ αξίας 6,90 ευρώ

Για κρατήσεις θέσεων εδώ

Περισσότερα για τον εισηγητή

Ο Παναγιώτης Κασίμης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Τα πρώτα του βήματα στη φωτογραφία ξεκίνησαν στο Βερολίνο και την Αθήνα, και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Royal College of Arts στο Λονδίνο. Έχει εκθέσει ατομικά στο Centro Luigi Di Sarro (Ρώμη, 2014), στον Χώρο Τέχνης Δημητρακόπουλου (Πάρος, 2014), στην Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων (2009), στο Juneau της Αλάσκα (2005), στην Αθήνα (2009, 2001, 1998) και στην Ολλανδία (Eindhoven, 1997). Παράλληλα, από το 1991 έως σήμερα έλαβε μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Αθήνα και το Λονδίνο. Το 2001, μαζί με οκτώ φίλους και μαθητές, ίδρυσε τον Φωτογραφικό Σύλλογο Εννέα. Έχει διοργανώσει και διδάξει σεμινάρια και workshops φωτογραφίας για ενηλίκους, (Αμερικάνική Πρεσβεία στην Αθήνα-2014, Ιστορικό Αρχείο Εθνικής Τράπεζας-2013, PhotOrion, Ρόδος-2012 – Deutsche Telekom, Πύλος-2011), και για παιδιά (1ο Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο Αθήνας-2014, Kids & Family Festival, Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων-2009).
Έχει διδάξει φωτογραφία στην ομάδα «Διάθλαση» του Δήμου Δάφνης και στην Ιόνιο Σχολή. Το πρώτο του βιβλίο, αποτέλεσμα της δουλειάς του στην Λατινική Αμερική, εκδόθηκε το 2009 από τον εκδοτικό οίκο Ambious της Washington, με τίτλο Days away. Το 2013 ίδρυσε το Κέντρο Δημιουργικής Φωτογραφίας, όπου διδάσκει ως σήμερα. Το 2014 εκδόθηκε το δεύτερο βιβλίο του με τίτλο «Αστικά Ημερολόγια», με πρόλογο από τον Larry Fink.

Πληροφορίες – Eγγραφές: [email protected] – 210 8541400