Λίγο πριν την πραγματοποίηση της φετινής Photovision & Image+Tech, ένα από τα πιο έμπειρα στελέχη της ελληνικής αγοράς imaging, o κος Δ. Μπότσιος της Epson, στην εκτενή συνέντευξή του, μας αποκαλύπτει πολλά στοιχεία για τις δραστηριότητες της εταιρίας του που είναι leader σε πολλούς τομείς και συνεχώς επεκτείνει τη γκάμα προϊόντων της.

• Ας ξεκινήσουμε από το brandname.
Η Epson αρχικά ήταν μια εταιρία που κατά βάση απευθυνόταν στους τελικούς καταναλωτές με τα inkjet printer της. Σταδιακά ασχολήθηκε και στον επαγγελματικό χώρο με τα large format inkjet εκτυπωτικά, τα οποία ενδιέφεραν τόσο στο φωτογραφικό τομέα, όσο και το PrePress λόγω του ψηφιακού δοκιμίου. Στη συνέχεια και με δεδομένη την εξέλιξη της τεχνολογίας, η Epson αξιοποίησε τις ευκαιρίες σε τομείς τόσο διαφορετικούς όπως το office automation και η παραγωγή υφασμάτων. Επαναστατικό ήταν το βήμα με το Ink Tank System που μείωσε εντυπωσιακά το κόστος εκτύπωσης και μετά τις οικιακές εφαρμογές μπήκε και στις επιχειρήσεις. Aλλά και στα υφάσματα πλέον η inkjet εκτύπωση έχει ολοένα διευρυνόμενη αποδοχή. Στο χώρο του textile λοιπόν χρησιμοποιούνται sublimation χρωστικές, τυπώνοντας στο χαρτί και μετά με πρέσσα μεταφέρονται οι χρωστικές στο ύφασμα (πολυεστέρας 70%). Τώρα για μπλουζάκια, δέρμα και μετάξι, απλά απαιτείται άλλη τεχνολογία και άλλος εξοπλισμός.
Epsonsurecolor-t5000_hires2

Πως καταφέρατε να εισχωρήσετε στον κόσμο των business εκτυπώσεων που ήταν προνομιακός χώρος του laser;
Όντως οι επιχειρήσεις προτιμούσαν laser λόγω ταχύτητας και κόστους εκτύπωσης. Μέχρι που ήλθε η Epson με τα Workforce εκτυπωτικά της, ιδιαίτερα της τελευταίας γενιάς, τα οποία κατάφεραν ν ανατρέψουν το σκηνικό με τα πλεονεκτήματά τους δηλ. το πολύ χαμηλότερο κόστος αναλώσιμου λόγω EcoTank, την πλεονεκτική κατανάλωση ενέργειας και στην εκτύπωση και στην αναμονή και το μηδενικό κόστος άλλων αναλώσιμων εκτός μελανιού -ενώ το laser σε τακτά διαστήματα θέλει τύμπανα, φούρνο, συλλέκτη, ιμάντες κλπ. Έτσι οι εκτυπωτές μας κατέκτησαν το επαγγελματικό κοινό: Από τα καταστήματα που τυπώνουν τις αποδείξεις τους ως τις εφαρμογές office σε μεγάλες επιχειρήσεις με δικτυακό περιβάλλον που εξυπηρετεί πολυάριθμο προσωπικό κλπ. Γιατί συνέβη αυτό; Διότι αγοράζοντας ένα Epson EcoTank έχεις αμέσως τα μελάνια για 14.000 έγχρωμες σελίδες και αυτό είναι ένα πολύ ισχυρό και πειστικό επιχείρημα.

Οι εκτυπωτές EcoTank στην ελληνική αγορά, έχουν πάει καλύτερα στο retail ή στο business;
Θεωρούμε ότι είμαστε εξίσου πετυχημένοι και στους δύο τομείς, Το έχουμε επαληθεύσει και από το service και από τους μεταπωλητές μας: Τoυς εκτυπωτές EcoTank προτιμούν όσοι τυπώνουν αρκετά, όπως για παράδειγμα ένας οικιακός χρήστης, ένας δάσκαλος που θέλει να τυπώνει εργασίες σπίτι του για τη δουλειά του ή μια επιχείρηση που τυπώνει τα τιμολόγιά της και θέλει πολύ φθηνό κόστος. Με την ευκαιρία, η Epson κατέχει το 80% της αγοράς αυτών των εκτυπωτών με τα επαναγεμιζόμενα δοχεία μελανιών παρόλο που το αρχικό κόστος αγοράς παρόμοιων συσκευών είναι μεγαλύτερο. Μπορεί η αγορά printing γενικώς να παραμένει στάσιμη, όμως το μερίδιο αυτών των εκτυπωτών συνεχώς αυξάνεται. Οι καταναλωτές κατανοούν και την οικονομία που επιτυγχάνουν και εκτιμούν ότι με αυτό τον τρόπο προστατεύουν το περιβάλλον μειώνοντας τα απόβλητα και πετυχαίνοντας καλύτερο ενεργειακό αποτύπωμα με τη χρήση των συσκευών τους.
Grigoropoulos1stday_DSC_0165

Στα επίπεδα scanner η Epson έχει ηγετική θέση. Πως πηγαίνει αυτή η αγορά;
Με δεδομένο ότι τα πολυμηχανήματα (MFP) περιλαμβάνουν scanner, δεν είναι πολλοί οι ερασιτέχνες που επενδύουν σε ανώτερης κατηγορίας flatbed scanner για να ψηφιοποιήσουν το φωτογραφικό τους υλικό. Από την άλλη μεριά, στην αγορά πιο πολλή ζήτηση έχουν τα γρήγορα document scanner, τα οποία έχουν δυνατότητα γρήγορης και αυτοματοποιημένης ψηφιοποίησης μεγάλου αριθμού εγγράφων. Επίσης μερικοί φωτογράφοι που έχουν μεγάλα αρχεία προτιμούν να αναθέτουν τη δουλειά σε κάποιο επαγγελματικό εργαστήριο. Παρόλα αυτά η Epson πρόσφατα κυκλοφόρησε ένα εξειδικευμένο flatbed FastFoto FF680W που είναι σε θέση να εξυπηρετήσει μεγάλο αριθμό φωτογραφιών προς σάρωση/ψηφιοποίηση. Εξακολουθούμε βέβαια να διαθέτουμε την εξαιρετική σειρά Perfection V για τους απαιτητικούς φωτογράφους καθώς και κάποια εξειδικευμένα προϊόντα όπως το Surecolor SC-T5200 που εκτός από εκτύπωση κάνει ψηφιοποίηση αρχιτεκτονικών σχεδίων.

Αναρωτιόμαστε αν η τεχνολογία inkjet κάπου έχει φθάσει στα όριά της.
Σε αντίθετση με την τεχνολογία laser, το inkjet έχει πολλές διαφοροποιήσεις. Ανάλογα με την εφαρμογή έχουμε διαφορετικά μηχανήματα, άλλα μελάνια, μηχανισμούς προώθησης, διαχείριση αναλώσιμου υλικού κλπ. H Epson με την ιδιόκτητη τεχνολογία κεφαλών Precision Core μπορεί να σχεδιάζει αντί για block, στοιχεία κεφαλής τα οποία κτίζει κατά το δοκούν. Για παράδειγμα, προκειμένου να φτιάξει ένα δεκαμέλανο LFP χρησιμοποιεί πέντε παρόμοια στοιχεία με δύο κανάλια το καθένα και φτιάχνει μια κεφαλή με δέκα κανάλια. Μια ετικετέζα με UV μελάνια και εκτύπωση σε ένα πέρασμα, χρησιμοποιεί πολλά τέτοια στοιχεία σε stacked διάταξη, ένα για κάθε χρώμα. Με τον ίδιο τρόπο, τις ίδιες κεφαλές και κάποιες τροποποιήσεις στο software και στα υλικά με τα οποία και τα δύο κατασκευάζονται, μπορούμε να έχουμε μελάνια UV, μελάνια sublimation, μελάνια dye, pigment, solvent κλπ. επίσης παρουσιάσαμε τα ν έα LFP P10000/P20000 με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα εκτύπωσης.
Όλα αυτά αποδεικνύουν περίτρανα ότι η τεχνολογία Inkjet συνεχίζει να εξελίσσεται και να επεκτείνεται και δεν θα πάψει να μας εντυπωσιάζει με την ποικιλία των εφαρμογών.

Τελευταία ασχολείστε και με solvent εκτυπωτές που ταιριάζουν σε εκτυιπώσεις εξωτερικών χώρων.
Δεν είναι ορθή η αντίληψη ότι το solvent είναι για αποκλειστικά για εκτυπώσεις που αναρτώνται σε εξωτερικούς χώρους και το pigment προορίζονται για τα εσωτερικά. Για παράδειγμα τα προϊόντα LFP SureColor T5200 T7200, τα οποία χρησιμοποιούν χρωστικές pigment και είναι πενταμέλανα με photo black και matte black. Mε αυτά μπορείς να εκτυπώσεις, για παράδειγμα, τις αφίσες ενός super market, το οποίο θέλει να κάνει καμπάνια μιας εβδομάδας προκειμένου να διαφημίσει τα προϊόντα του και τις προσφορές του. Ή να τυπώσεις σε υφασμάτινο υλικό και να κάνεις banner εξωτερικού χώρου για μια βδομάδα. Άρα με μικρή επένδυση μπορείς να έχεις για μικρής διάρκειας αναρτήσεις, εκτυπώσεις εξωτερικού χώρου. Αντίστοιχα, o eco solvent SureColor SC-S80610 χρησιμοποιεί 10 μελάνια, με λευκό και ασημί εναλλάξ, για φωτογραφική ποιότητα. Έχει το μικρότερο όγκο μικροσταγονιδίου (droplet) ανάμεσα στον ανταγωνισμό, και μπορεί άνετα να χρησιμοποιηθεί για εσωτερική διακόσμηση, για ντύσιμο οχημάτων, αλλά και για εσωτερική διακόσμηση με χαμηλό κόστος εκτύπωσης και φωτογραφική ποιότητα.
Κι εδώ ερχόμαστε στη συμβουλή της Epson προς τον επαγγελματία ότι το αντικείμενό του δεν περιορίζεται στο διαβατήριο και την ταυτότητα αλλά θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος για την επόμενη μέρα της εκτύπωσης. Εφόσον ως φωτογράφος είναι εξοικειωμένος και με το καλλιτεχνικό μέρος, το χρώμα κλπ. θα πρέπει να ανανεώσει τη γκάμα των υπηρεσιών του. Να επεκταθεί σε ταπετσαρίες για το σπίτι, μπλουζάκια με θέματα που φέρνει ο πελάτης κλπ. Μιλάμε για επενδύσεις οι οποίες δεν ξεπερνούν στο μέγιστο το ύψος των 15.000 ως 18.000 ευρώ (για ένα solvent εκτυπωτή που αυξάνει κατά πολύ την προϊοντική γκάμα), όταν κάποτε τα minilab στοίχιζαν πολλαπλάσια.

Πως πηγαίνουν τα ψηφιακά projector;
Πλέον έχουμε επεκταθεί και στα μηχανήματα μόνιμης εγκατάστασης,(installations) χρησιμοποιώντας τεχνολογία laser δηλ. ειδική πηγή φωτός laser με μεγάλη διάρκεια ζωής… Είμαστε Νο1 κατασκευαστές από το 2001. Ναι μεν υπάρχει μια μείωση στα φθηνά συστήματα λόγω των πολύ χαμηλών τιμών των τηλεοράσεων αλλά ο βιντεοπροβολέας διατηρεί το πλεονέκτημά του όταν πρέπει να προβάλει σε επιφάνεια με διαγώνιο π.χ.100in. εκεί που μια τηλεόραση δεν μπορεί.

espon laser projector

Ποιές άλλες δραστηριότητες της Epson δεν είναι ευρύτερα γνωστές, άραγε;
Η Epson εδώ και αρκετά χρόνια ασχολείται με το βιομηχανικό τομέα. Για παράδειγμα, το 2016 εξαγόρασε κατά 100% την ιταλική Robustelli, που εδρεύει στην περιοχή του Komo, ένα κορυφαίο όνομα στην εκτύπωση σε ύφασμα με πελάτες διάσημους οίκους μόδας όπως Armani, Hermes κλπ. Παράλληλα εξαγόρασε κατά 100% και την εταιρία For.Τex, η οποία επίσης βρίσκεται στην περιοχή του Komo, και κατασκευάζει τα ειδικά χημικά, για το print σε υφάσματα. Οπότε τώρα η Epson με τη στρατηγική αυτή εξαγορά, απέκτησε τις σχετικές τεχνολογίες και τις συνδυάζει με τις δικές της μπαίνοντας στο βιομηχανικό χώρο. Έχει τα ρομπότ για τις γραμμές παραγωγής, έχει τις ετικετέζες δύο ειδών και στο μέλλον θα παράγει περισσότερα προϊόντα στο βιομηχανικό τομέα.