Πορτραίτο

΄΄Κάθε πορτραίτο είναι πορτραίτο του φωτογράφου΄΄. Dorothea Lange.

Η προσωπογραφία του ανθρώπου παραμένει ένα από τα αρχέγονα και παντοτινά δυνατά θέματα που απασχολούν τον φωτογράφο καλλιτέχνη. Το πορτραίτο είναι η αυταπάτη της ευτυχίας, που πλάθει η ανθρώπινη θέληση για τη ζωή.

Κατά τη διαδικασία φωτογράφισης ενός πορτραίτου εμπλέκονται δύο έμψυχοι παράγοντες: το φωτογραφιζόμενο πρόσωπο (μοντέλο) και ο φωτογράφος. Η διαλεκτική σχέση αυτών των συνιστωσών δίνουν τη συνισταμένη της προσωπογραφίας. Ο φωτογράφος καλείται μέσω των χαρακτηριστικών του προσώπου ή και του σώματος να ανακαλύψει την αλήθεια του εικονιζόμενου, να υπερβεί την ξερή αντιγραφή και να δημιουργήσει το επιθυμητό αποτέλεσμα.PhotoProletarii

΄Ένα πορτραίτο είναι… Ένα ίχνος που νικάει τον θάνατο΄΄. ΄΄Το δυσκολότερο πράγμα για εμένα είναι το πορτραίτο. Πρέπει να προσπαθήσεις πολύ για να βάλεις τη μηχανή σου ανάμεσα στο δέρμα ενός ατόμου και στο πουκάμισό του.΄΄ Henri Cartier-Bresson 

PhotoProletariiPhotoProletarii

Είμαστε το Εργαστήρι Φωτογραφίας – PhotoProletarii και ήμαστε υπερήφανοι για το Εργαστήρι μας. Δημιουργηθήκαμε τον Δεκέμβριο του 2016 από ανθρώπους με αγάπη κι ενδιαφέρον για την τέχνη της φωτογραφίας.

Μαθαίνουμε την τέχνη της φωτογραφίας μελετώντας φωτογράφους και φωτογραφικά θέματα ερμηνεύοντας ζητήματα της εποχής μας, της κοινωνίας, της ανθρώπινης συνείδησης και της καθημερινής πραγματικότητας που καλύπτουν τις μορφωτικές αναζητήσεις και ανάγκες μας.

Πιστεύουμε ότι η διαλεκτική είναι το επιστημονικό εργαλείο, που με αποτελεσματικό τρόπο χρησιμεύει για τη διαρκή ανάπτυξη και εξέλιξη της προσωπικότητας και της σκέψης. Επιδιώκουμε η διαρκής λαϊκή επιστημονική σκέψη να ταξιδεύει δωρεάν και πλατιά προς όλους τους ενδιαφερόμενους.

Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στις λεπτομέρειες προσεγγίζοντας τις βιωματικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητές μας με πνεύμα ομαδοσυνεργατικό. Αναδεικνύουμε την ανάγκη της χρησιμότητας της τέχνης της φωτογραφίας για την καθημερινή ζωή για την διαμόρφωση κοινωνικής ηθικής & κοινωνικής συνείδησης, αλλά και αλληλεγγύης και αλτρουιστικής σκέψης. Αναζητάμε την διαρκή αντικειμενική αλήθεια, την ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων και τον διαρκή κοινωνικό προβληματισμό.

Το όραμά μας είναι σχετικά απλό. Το επίκεντρο κάθε μας κίνησης είναι ο Άνθρωπος ανεξαρτήτου χρώματος, φυλής, και θρησκείας.

Σκοπός του εργαστηρίου είναι η σύσφιξη των ανθρώπινων σχέσεων σ’ εποχή κρίσης και η μύηση στα μυστικά της φωτογραφικής τέχνης τόσο από τεχνική όσο κι από αισθητική άποψη. Επιδίωξη είναι η ενεργή συμμετοχή των φίλων της φωτογραφίας που θα μοιράζονται το κοινό τους πάθος και θα δραστηριοποιούνται μέσα από εκδηλώσεις, εκθέσεις, συναντήσεις, εξορμήσεις με σκοπό τη βελτίωση των φωτογραφικών ικανοτήτων μας.

Φωτογραφία για μας είναι η συνωμοσία του σύμπαντος του τόπου, του χρόνου, του ιστορικού γεγονότος, των κοινωνικών δεδομένων, της συνισταμένης του βιώματος και του βλέμματος για να αποδοθεί η εικόνα του φωτογράφου σε σχέση με το πώς αντιλαμβάνεται τον κόσμο γύρω του.

Επιθυμία μας είναι η παραγωγή φωτογραφιών με αγάπη και σεβασμό στο θέμα, τον φωτογραφιζόμενο άνθρωπο και τον θεατή. Φωτογραφίες που να λάμπουν με την σεμνότητα τους ώστε να αποτελέσουν δημιουργίες βαθιάς και διαρκούς γοητείας όπως αρμόζει σε κάθε αληθινή και άδολη τέχνη. Φωτογραφίες που θα αντέχουν και θα ωριμάζουν διαχρονικά με γνώση και ιστορική συνείδηση ότι θα αποτελέσουν για τις επόμενες γενιές πνευματική κληρονομιά και υλικό πνευματικής καλλιέργειας χωρίς ίχνος υποκρισίας.