Με την συμμετοχή τους στην θεματική «Πορτραίτα», της Photovision 2022, προσπάθησαν να «μεταφράσουν» φωτογραφικά την ανθρώπινη απεικόνιση συνδυάζοντας την αλήθεια με την σημειολογία και την ενόραση και παρασύροντας τον κάθε θεατή σε μια προσωπική νοητική διαδρομή. Tα έξι πορτραίτα που παρουσιάζονται τοποθετούν τον Άνθρωπο αντιμέτωπο με το φακό είτε με ιδιοσυγκρασιακή εσωστρέφεια και σκεπτικισμό (Βούτσας) ή με εξώστρεφο αυθορμητισμό ανάμικτο με συστολή (Δελάλης), μέσα στo οικογενειακό χειροποίητο κουκούλι (Ζυγομαλά) ή στην αποτίμηση του έργου μιας ζωής που αντιστέκεται στη λήθη (Ζαφειράκη), μέσα στην πρωταρχική θαλπωρή της μητρικής αγκαλιάς (Χιουρέα) ή στην αναπάντεχη «συνάντηση» μ΄ένα παρελθόντα βίο άγνωστο κι απροσδιόριστο (Τσουπάκη).
Εξι διαφορετικές προσεγγίσεις κι ένα ερώτημα για το Πορτραίτο: Eίναι τελικά μια πιστή αποτύπωση του πραγματικού ή η αμοιβαία σχέση φωτογράφου-φωτογραφιζόμενου του προσδίδει επιπλέον χαρακτηριστικά και αποχρώσεις, δημιουργώντας μια νέα, πιο πολύπλοκη και γοητευτική ταυτότητα ?

ΜΑΡΙΑ ΖΥΓΟΜΑΛΑ
Οι Μεταφραστές είναι εικαστική ομάδα που δημιουργήθηκε το 2019, έχοντας πρόθεση να εκφράσει πιθανές εκδοχές και ερμηνείες πάνω σε κοινά θέματα που άπτονται της σύγχρονης πραγματικοτητας ή της συλλογικής μνήμης. Η αλληλεπίδρασή τους γίνεται μέσα από την φωτογραφία, τη γλυπτική, τη ζωγραφική, το βίντεο, την επιτέλεση.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΤΣΑΣ
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΤΣΟΥΠΑΚΗ
ΦΛΩΡΑ ΖΑΦΕΙΡΑΚΗ
ΜΑΡΙΑ ΖΥΓΟΜΑΛΑ
ΤΕΡΙΝΑ ΧΙΟΥΡΕΑ
ΣΠΥΡΟΣ ΔΕΛΑΛΗΣ