NUANCE είναι η μικρή λεπτομέρεια που δύσκολα εντοπίζεται υπό κανονικές συνθήκες, αλλά είναι τόσο σημαντική που αν την παραλείψεις, χάνεις την ολοκλήρωση.

.NUANCE είναι η απόχρωση που αφήνει το λευκό πάνω στο μαυρό.

.NUANCE είναι η λεπτότητα και η αρμονία που ισορροπούν τις φυσικές με τις υποσυνείδητες δυνάμεις.

Είναι ο απόηχος των εποχών όταν χάνονται στον χρόνο.

Το Re. συμβολίζει την αντίστροφη πράξη.

Όταν δυο άνθρωποι αναζητούν το ίδιο νόημα, αλλά με διαφορετική προσέγγιση, δημιουργούν ένα δυνατό κράμα αντιθέσεων (Re.) που ισορροπεί εκεί που το φως έρχεται σε αρμονία με το σκοτάδι (.NUANCE).

Ο σκοπός του Nicholas Souvatzis ήταν να αποδώσει το φως που κρύβει μέσα της κάθε γυναίκα, προσεγγίζοντας το θέμα με αναγεννησιακή ακρίβεια και απλότητα. Η αποχρώσεις του συναισθηματικού φωτός τελικά είναι άπειρες και όσο πιο βαθιά ψάχνεις τόσο πιο πολλές ανακαλύπτεις. Τα πορτραίτα του αποπνέουν ρομαντισμό και ρεαλισμό ταυτόχρονα.

Αντιθέτως η Evelyn A. Kamilaki προσπάθησε με σκηνογραφικό τρόπο να βγάλει την ηρεμία του προσώπου μέσα από το σκοτάδι βάζοντας το να αλληλοεπιδράσει με προβαλλόμενα θέματα ως φόντο, εμπνευσμένα από τον M.C. Escher (“Portrait of Jetta”, “Female Nude”, “Bond of Union”) και τον E.A. Poe με το μακάβριο “The Raven” (Το Κοράκι). Πειραματίστηκε με τα υλικά και τα συναισθήματα που μας προκαλούν, καθώς επίσης ακούμπησε την τρυφερή πλευρά του ανδρικού ψυχισμού με σουρεαλιστικό τρόπο.

Kamilaki

Evelyn A. Kamilaki
ερασιτέχνης φωτογράφος

Ασχολούμαι επαγγελματικά με την αρχιτεκτονική, την εσωτερική διακόσμηση και τον βιομηχανικό σχεδιασμό τα τελευταία 18 χρόνια. Διατηρώ το γραφείο μου DFF Design στην Αθήνα, όπου και κατοικώ τα τελευταία 25 χρόνια.
Από μικρή ηλικία αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου είναι τα εικαστικά και η αναζήτηση για ελεύθερη έκφραση με όλα τα μέσα μέσω της γνώσης, της φαντασίας και των «θέλω» μου.
Με την φωτογραφία ασχολούμαι από τα εφηβικά μου χρόνια, τότε όταν τα πινέλα έπαψαν να είναι η προέκταση των ιδεών μου.
Επηρεασμένη αρχικά από τον μπρουταλισμό (brutalism) αναζητούσα έμπνευση στους μεγάλους και βαρείς όγκους, οι οποίοι ελάφρυναν μόνο με μια μικρή αλλαγή της προοπτικής γωνίας και την φωτεινή πηγή. Μου αρέσει ο φυσικός φωτισμόςο μόνος που μπορεί να μετατρέψει μια απλή καθημερινή λήψη σε εικαστική έκφραση.
Εμπνέομαι από τη φύση προσεγγίζοντας την με πιο αφαιρετικό τρόπο (abstract art) προσπαθώντας ταυτόχρονα να βγάλω την δύναμη που αποπνέει με minimal αισθητική.
Με εκφράζει η αποδόμηση σε κάθε επίπεδό της, είτε μιλάμε για αντικείμενο και άνθρωπο, είτε για τοπίο και κτήριο, γιατί μόνο έτσι ανακαλύπτει κανείς τη λεπτομέρεια που δεν βλέπει ο φακός, αλλά βλέπει το μάτι ως μέσον του ψυχικού εσωτερισμού.
Ο σκοπός μου είναι ο φακός να μετατραπεί σε σύμπλεγμα του δικού μου «είναι» και του θέματος που θέλω να νιώσω (φωτογραφίσω). Και όταν αυτό πετύχει, τότε ξέρω ότι η λήψη παύει να είναι η αποτύπωση μιας συγκεκριμένης στιγμής και γίνεται ιστορία, η όποια μιλάει διαχρονικά και με διαφορετικό τρόπο στον θεατή.
Θαυμάζω την περιπλοκότητα του ανθρώπινου σώματος, το puzzle της δομής του, την ατελείωτη αντοχή του. Μου αρέσει όμως να φτάνω στα άκρα την κίνηση του, να καταγράφω την αντίθεση ανάμεσα στο δυνατό σώμα και την τρυφερή εικόνα και το αντίστροφο. Να προβάλλω σε αυτό στιγμιότυπα σε όλο το φάσμα των συναισθημάτων, φτάνοντας πολλές φορές στα όρια του σουρεαλισμού και του σουπρεματισμού.
Η φωτογραφία για μένα είναι η μαγεία ενός στιγμιότυπου στο όποιο αλληλοεπιδρούν δυο κόσμοι που αν καταφέρουν να συναντηθούν στο άπειρο θα ανατρέψουν τα δεδομένα του χρόνου και του χώρου.

Αγαπημένη φράση:
Η απόσταση ανάμεσα στη σκέψη και την πράξη είναι η ανάσα πριν την κραυγή «Θέλω».

Portfolio:
https://evelynkamilaki.wixsite.com/moments 

Nicholas Souvatzis
ερασιτέχνης φωτογράφος

Τα τελευταία 15 χρόνια ζω και εργάζομαι στο Περιστέρι ως εργάτης σε εργοστάσιο.
Είμαι πατέρας τριών παιδιών.
Η φωτογραφία μπήκε στη ζωή μου το καλοκαίρι του 2015, όταν μαζί με έναν φίλο μου φωτογράφο πήγαμε μια βόλτα στο πάρκο. Από τη στιγμή που είδα την εικόνα μέσα από το προσοφθάλμιο της φωτογραφικής μηχανής, κατάλαβα ότι η φωτογραφία θα γίνει αναπόσπαστο μέρος της ζωής και της καθημερινότητας μου. Αλλά όχι απλά αναφορικά, όπως με τον τρόπο που κατακλυζόμαστε με την ευκολία που μας δίνει πλέον η τεχνολογία μέσω των smartphone.
Με εκφράζει ένα μεγάλο εύρος των ειδών της φωτογραφίας, γιατί το κάθε ένα έχει τη δική του ομορφιά, τις δικές του προκλήσεις και δυσκολίες και με γοητεύει με διαφορετικό τρόπο.
Μου αρέσει να μελετάω το φως και να πειραματίζομαι με την προοπτική. Μέσα από τη διαχείριση του φωτός και των χρωμάτων εκφράζω τα συναισθήματα μου προβάλλοντας τα στην εικόνα. Αναζητώ τη συμμετρία σε κάθε της μορφή, είτε γεωμετρική είτε πιο αφηρημένη.
Η φωτογραφία είναι η αγάπη της αποτύπωσης μιας εικόνας μέσα από τη δική μου ματιά.
Portfolio:
https://nicholassouvatzis.wixsite.com/light-leak